Życie bez glutenu – czy gluten jest faktycznie szkodliwy?
Czasem skorzystanie z porad dietetyka to najlepsze rozstrzygnięcie. Z jakiej przyczyny? Albowiem na świecie pojawia się dużo mitów, które dotyczą jedzenia. Choćby mit odnośnie do glutenu. Sporo osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Oczywiście, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne także są szkodliwe dla alergików. Dlatego przed metamorfozami żywieniowymi wypada zwrócić się po wskazówkę do dietetyka, który zaleca różne testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dziedzinie odchudzania, ponieważ nie chcą się przyznać że posiadają dowolny kłopot. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że błyskawicznie zdobędziemy ładną oraz szczupłą figurę. Tymczasem prawda bywa absolutnie inna i raz za razem nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie działa albo po prostu nie mamy siły na to, aby stosować ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie paru rodzajów diet, jedna po drugiej oraz przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Czemu? Ponieważ organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że trafna ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie daje mu się kalorii w takiej liczbie jakby pożądał i rozpoczyna się bronić kiedy tylko jest ich mniej. jedzenie bez glutenu Ta ochrona skutkuje znacznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w ciele, szczególnie, jeśli nieoczekiwanie zjemy nadmiernie sporo. To podstawowy błąd odchudzających się, lepiej więc rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie przekształcać jej.
Zobacz filmik